Кулінарія

Окрошка – освіжаючий літній суп. Як краще приготувати окрошку? Мій дуже простий рецепт окрошки

У літню спеку хочеться чого-небудь прохолодного. Тут нам на допомогу приходить окрошка. Її можна назвати літнім холодним супом.

Що таке окрошка?

Окрошка являє собою дрібно порізані продукти (в основному овочі), заправлені заливкою. По суті, ми зробили спочатку салат, а потім заливкою перетворили його в суп.

Готова окрошка і до неї картопелька

Що кладуть в окрошку?

В основному в окрошку кладуть овочі, яйця і зелень. З овочів в окрошку йдуть огірочки і редис. Зелень – кріп і зелений лук.

Деякі додають в окрошку ковбасу, копченості, картопля. У цьому випадку страву буде більш ситним.

Яка буває заливка?

Історично визнаною вважається заливка з хлібного квасу. Також можна використовувати для цих цілей молочну сироватку, кефір, айран, кисле молоко, чайний гриб, огірковий розсіл, м’ясний, курячий або овочевий бульйон, буряковий відвар, томатний сік, мінеральну воду. Можна просто зробити водний розчин зі сметаною або майонезом. Загалом, варіантів багато. Кожен може вибрати на свій смак.

Мій дуже простий рецепт окрошки

Я пробувала різні рецепти окрошки. Зараз зупинилася на варіанті з кефірної заливкою.

Розкажу, як швидко і просто можна приготувати.

Поки яйця остигають нарізаю овочі та зелень

1. Відварюю і остуджую 3 яйця.

2. Промиваю в проточній воді редис (4-5 шт), огірки (1-2 шт), зелений лук і кріп. Даю стекти воді. Кількість овочів і зелені залежить від їх розміру та обсягу страви, яку ви готуєте.

3. Яйця, овочі, зелень дрібно нарізаю. Заливаю кефіром (1 л). Додаю великий келих холодної кип’яченої води і пару ложок сметани. Все перемішую і сіллю за смаком.

Ось власне і весь процес. Іноді за настроєм додаю для ситності сосиски. Мені вони подобаються більше в окрошці, ніж ковбаса. Але в спеку все-таки віддаю перевагу легкий овочевий склад літнього супу.

Картоплю до столу варю цілком. Подобається, як в дитинстві є його в прикуску з окрошкою.

До речі, пам’ятаю ще з дитинства, що поки не дозріли плоди огірків, бабуся різала в окрошку жовті огіркові квіточки. Вона обривала тільки пустоцвіти, які не могли б дати плодів. Також пам’ятаю, що вони надавали окрошці огірковий запах. І прикрашали блюдо ніби сонячними промінчиками.

Чим корисна окрошка?

Безумовно, окрошка дуже корисне блюдо. По-перше, її основний склад це свіжі овочі та зелень. По-друге, заливка з кефіру (говорю про своє ходовому рецепті) оздоровлює весь організм і чудово діє на всю травну систему та імунітет.

Ну, і третє, окрошку подають охолодженою, що добре освіжає організм і додає бадьорості.

Чим небезпечна окрошка?

Промивайте добре овочі та зелень, щоб не отримати інфекцію.

Вибирайте заливку для окрошки по своєму смаку і станом здоров’я. Наприклад, квас може викликати здуття живота. Кефір в цьому випадку діє м’якше і принесе більше користі.

Вживайте окрошку охолодженої, але не дуже холодною, щоб не остудити горло.

Якщо дотримуватися цих нескладних правил, то окрошка може стати частим стравою на вашому столі і принести задоволення і здоров’я!